Anthonius Aloysius Hageman en Anna Catharina Zwijsen (1e huwelijk)

Anthonius Aloysius - Toon - Hageman (22 juni 1878 - 9 mei 1949, NdB) trouwt op 19 juni 1902 met Anna - Cornelia Wilhelmina - Zwijsen (14 jan 1878 Rotterdam - 28 sept 1935 NdB). De huwelijksvoltrekking vindt plaats in Utrecht, waar Anna woonde, en het paar betrekt een woning op het erf van wasserij Vecht en Dijk in Nederhorst de Berg.

Zijn moeder was een zus van haar stiefmoeder; de moeder van Toon heette Johanna (Jans) van Hilten en de stiefmoeder van Anna heette Hendrika (Heintje) van Hilten.


Toon en Anna krijgen, met een tussenpauze van 10 jaar, twee zonen:
Christianus Cornelis (1903 - 1966)
Cornelis Anthonius (1913 - 1985)


Toon werkt in de wasserij van zijn vader Chris, oprichter van Vecht en Dijk. Nog in de beginjaren twintig krijgt vader Chris op zijn naam een vergunning om bedrijfswater te lozen, wat aangeeft dat hij nog als directeur wordt aangeschreven door de instanties. Toch kunnen we er van uit gaan dat Toon, tweede zoon en een van zeven kinderen, al ruim daar voor als enige opvolger in de wasserij is gestapt, misschien al in 1902 na zijn huwelijk. Daar willen we graag wat meer informatie over vinden.


Toon is daarnaast, net als zijn vader en grootvader, nauw betrokken bij het bestuur van de katholieke OLV kerk en de Oranjevereniging.



Chris Hageman (1903) en Kees Hageman (1913)



Al jong toont de zoon Chris interesse voor muziek. Hij leert piano spelen.


In 1922 wordt Chris gekeurd voor militaire dienst, waarbij hij in de administratie wordt opgenomen als kleerblekerknecht. In 1923 gaat hij in dienst.


Uitjes


Zakelijk lijkt het goed te gaan. Toon en Anna schaffen een Jaguar aan en het gezin gaat geregeld op stap. Met name met de zussen van Anna en hun gezinnen is er veel contact.


Juni 1927, het 25-jarig huwelijk
 
Anna Zwijsen en Toon Hageman vieren dat zij een kwart eeuw geleden, op 19 juni 1902 in het huwelijk zijn getreden. Links zit oudste zoon Chris, net of bijna 24 jaar, met zijn verloofde Mien Stalenhoef. Over twee maanden zullen zij zelf gaan trouwen. Rechts naast zijn moeder en tussen haar zussen zit zoon Kees, 13 jaar oud.

De foto is voor het huis aan de Dammerweg gemaakt. Min of meer kan je zeggen dat achter Toon zijn broers en zussen met echtgenoten hebben plaatsgenomen en achter Anna haar zussen met hun mannen:

Bij het overzicht hier boven: De man bij nr. 19, wordt Elias van Benschop genoemd maar het zou ook Elias' twee jaar jongere broer Johannes kunnen zijn. Het zou kunnen, bijvoorbeeld omdat Maria van Benschop - Hageman, jongste zus van de jubilaris en getrouwd met Elias, ontbreekt en Engelina, zus van de jubilaresse en getrouwd met Johannes, wel aanwezig is (nr 8).

Terwijl Chris en Mien zich verloven, maakt vader Toon de wasserij klaar voor de toekomst. Vecht en Dijk wordt uitgebreid met een ketelhuis waar de stoomketel recht op in wordt geplaatst. Er naast verrijst de ververij.

 
In 1935 overlijdt Anna, pas 58 jaar oud. Toon bereidt rond deze tijd de overdracht voor van het directeurschap aan zijn zonen Chris en Kees, dan 32 en 22 jaar oud. Op de ververij wordt een verdieping geplaatst voor de pers- en strijkafdeling. Tevens wordt er tegen de directeurswoning aan een gespiegeld huis gebouwd zodat er een twee-onder-een-kapwoning ontstaat, voor elke zoon een eensgezinswoning. In 1936 gaat weduwnaar Toon met pensioen.


Anthonius Aloysius Hageman en Beatrix Smits (2e huwelijk)

Kort na het overlijden van zijn vrouw laat Toon zijn kinderen weten dat hij niet lang alleen wil zijn. Al spoedig verlooft hij zich met de weduwe Beatrix Schrama (2 feb 1874, Zoeterwoude - 9 feb 1956 NdB).
 
Beatrix Schrama was eerder gehuwd met Gijsbertus (Bert) Smits, zij kregen samen dertien kinderen. Via Hazerswoude en de Haarlemmermeer vestigden zij zich in de Horstermeer, als een van de gezinnen die een nieuw leven in de jonge polder wilden beginnen. Dat was geen sinecure, aangezien de grond ongeschikt bleek voor landbouw en Bert van oorsprong veehandelaar was. Beatrix heeft het niet eenvoudig gehad sinds ze in 1922 jong weduwe werd, achterblijvend met 13 kinderen.


Herinnering van Bea Berntsen - Smits, kleindochter van Beatrix Schrama:
"Het huwelijk was geregeld door de pastoor. Toen Anthonius weduwnaar werd, schijnt hij tegen de pastoor gezegd te hebben, dat hij niet alleen wilde blijven. De pastoor kende een keurige katholieke weduwe in zijn parochie, dus dat werd geregeld. En ik herinner mij als kind dat ze elke zondagochtend samen de kerk binnenkwamen. Dan ging opa op de eerste bank aan de mannenkant en oma op de eerste bank aan de vrouwenkant zitten.


Waarschijnlijk kenden Toon en Beatrix elkaar al. Een van de dochters werkte bij Vecht en Dijk. Wijntje, de latere Zr Beatrijs en Annie waren lid van het zangkoor van Chris Hageman. Bea Berntsen - Smits: "De Smitsen hadden mooie zangstemmen en hielden ook van zingen. Als zij er waren was er meer volume bij de kerkgezangen".


Beatrix en Toon treden op 5 november 1936 in het huwelijk. Toon vertrekt van het erf(t) waar hij zijn hele leven woonde en werkte naar een woning verderop aan de Dammerweg, waar het nieuwe paar zijn intrek neemt. Toon maakt zo geen deel meer uit van de dagelijkse gang van zaken van de gezinnen van zijn kinderen Chris en Kees, noch van de wasserij. De kleinkinderen van Toon noemen zijn tweede vrouw 'oma Smits', zij vonden haar een strenge vrouw.

Bea herinnert zich ook nog dat zij ongeveer eens in de zes weken bij oma en opa Toon op bezoek kwam. Ze moest dan stil op een stoel blijven zitten. Oma was een stuk strenger dan opa, weet ook zij nog.




Het samengestelde gezin


Zes van de negen dochters van Beatrix  gaan het klooster in. Allen kiezen voor de orde van de Zusters van Voorzienigheid, dezelfde instelling die in Nederhorst den Berg het katholieke onderwijs verzorgt. Dochter Clara was slechthorend, zij ging niet als zuster het klooster in maar verhuisde als inwonende naar de ‘Heemsteedse tak’ van de orde, na even bij Toon en Beatrix in huis gewoond te hebben. Enkele zussen waren in het klooster van de Zusters van Voorzienigheid in de Amsterdamse Elandstraat werkzaam. Hier gingen Toos en Gini, dochters van Chris Hageman, naar de middelbare school. Ze verbleven er doordeweeks en gingen in het weekend naar huis.


Op bovenstaande foto viert de oudste dochter van Beatrix Smits, Zuster Accursia, haar 25-jarig kloosterfeest in 1939. Ze is in Leiden hoofd van de Liduina school en internaat voor meisjes met 'beperkte vermogens. Er wordt door familieleden Smits en Hageman geposeerd achter het zojuist opgeleverde gebouw van het internaat aan de Zoeterwoudse singel. Zuster Accursia neemt een prominente plaats in in het katholieke leven in haar stad. Zij maakt zich sterk voor scholing voor meisjes met een achterstand en geeft daar lezingen en advies over.

Personen op deze foto: Vooraan midden: Zr. Accursia met links haar moeder Beatrix Smits en rechts Toon Hageman. Rechtsboven: Kees en Chris Hageman met tussen hen in - met bril - Truus, de vrouw van Kees. Rechts onderaan zit Lies Nillissen de vrouw van Adriaan. En onder Bernhard links staat Trix Welle, de dochter van Lies en Adriaan. Verder aanwezig: Alle personen op onderstaande foto, behalve de vrouw van Chris Hageman, Mien Stalenhoef, in verband met de aanstaande bevalling van dochter Ria.


Beatrix Smits viert in 1954 haar 80e verjaardag, in het klooster van de zusters van Voorzienigheid in Ouderkerk aan de Amstel, waar zij dan ook woont.


De drie kleindochters zitten links naast oma, van links naar rechts: Trix Welle-Smits, Bea Berntsen- Smits en op de vloer naast oma - die haar babytje Nannie Ruitenbeek op schoot heeft - zit Trix Ruitenbeek-Smits.


Kleindochter Bea Berntsen - Smits vertelt: "De drie naar oma vernoemde kleindochters in elk van de 7 gezinnen waren ook uitgenodigd op de verjaardag van oma. 
Bijzonder te vermelden is dat de twee zussen Jeane en Annie met twee broers Buys getrouwd waren. De ene overleed vroeg en Jeane hertrouwde met Wim de Grijs. En de broers Willem en Bernhard trouwden allebei met de zussen Versteeg."


Op de foto, van bovenaan de trap naar beneden en van links naar rechts: Zr. Gijsbertina,

Rij 2: An Buys-Smits, Cor Buys,

Rij 3: Zr. Beatrijs, Annemie Smits-Versteeg, Clara Smits, Mien Stalenhoef,

Rij 4: Bernhard Smits, Arie Smits,

 Rij 5: Jeane Smits -de Grijs, Zr. Nazaria, Adriaan Smits, Uiters rechts Wim de Grijs,

Rij 6: Zr. Ludovicus, Ans Buys kleindochter ,

Rij 7: Willem Smits, Chris Hageman,

Rij 8: Jan Smits, Zr.Accursia, Alie Smits-Versteeg, Truus Welle

Achter hen v r nl l: Kees Hageman, Marie Smits-van Dijk, Anne Smits-Baes.