Jacob Stalenhoef en Regien Poolman


Jacob (12 augustus 1867 – 7 april 1949, NdB) is de zoon van Cornelis Stalenhoef en Geertje Molenaar,  Wilhelmina Regina Poolman (1872 - 5 jan 1955 NdB) is de dochter van Adrianus Poolman en Geertje van Deudekom. Jaap en Regien trouwen op 20 mei 1892 in Nederhorst den Berg. Jaap is dan blekersknecht.


Jacob komt uit een gezin dat zeer actief betrokken is bij de ontwikkeling van de katholieke kerk in het dorp. Regien's moeder Geertje werd jong weduwe en hield met haar twee dochters de roemruchte herberg Rustoord draaiend.

Jaap en Regien krijgen samen 10 kinderen en kozen voor hen steeds nieuwe combinaties met dezelfde namen, wat ook in de archieven wel eens voor verwarring zorgt. Favoriet zijn combinaties van en met de namen van hun beider ouders; Adrianus, Geertruida, Cornelis en Gerarda:


Cornelis Adrianus (
Cor), 27 feb 1893 - 1 jul 1969
Adrianus Petrus overlijdt 7-mrt-1895, 3 maanden oud.
Geertruida Gerarda (
Geertje) 1 mrt 1896 - 5 aug 1984
Gerarda Geertruida (
Grada) 9 sept 1897 - 6 dec 1957
Maria Wilhelmina (
Marie) 16 jun 1899 - 19 dec 1982
Adrianus Johannes (
Arie) 5 mrt 1901 - 20 jun 1981
Johannes Gerardus (
Jan) 1 okt 1902 - 7 jun 1983
Wilhelmina Geertruida
(Mien) 24 sept 1904 - 11 jun 1998
Gerardus Johannes (
Gerard) 21 feb 1907 - 4 jan 1948
Gijs Stalenhoef 6 mrt 1909 - 11 mei 1995

De beginjaren


"Het was geen rijke tijd en vader Jacob werkte in het begin nog in de wasserij. Hier werd het werk met de hand gedaan. Door weer en wind moest de natte was bewerkt worden; spoelen, op de bleek leggen, drogen en strijken, wat niet makkelijk was. Het werk van blekersknecht valt hem zwaar.

Moeder Regien deed bij ieder kind dat in het dorp geboren werd haar bakerschort voor en stroopte de mouwen op om de aanstaande of juist bevallen moeder - niet in de laatste plaats haar eigen (schoon-) dochters - bij te staan als baker. Regien is ondernemend. Ze is naaister en maakt jurken voor gegoede dames. 

Jaap als blekersknecht


Jacob Stalenhoef begint zijn werkzame leven dus als blekersknecht, net als zijn één jaar oudere broer Gijs. Dankzij het interview met zijn neefje Piet (zoon van Gijs) in Werinon 8 krijgen we een inkijkje wat het betekende om blekersknecht te zijn rond 1890, en dan met name als het gaat over het halen en brengen van de was:
" De heer Piet Stalenhoef groef in zijn herinneringen en beschreef de aanvangsjaren, zoals die hem verteld waren. Zijn vader (Gijs, getrouwd met Barbara Hageman, en de broer van Jacob Stalenhoef) begon met het verzorgen van de was voor gegoede Amsterdammers bijv. de families Goedkoop en Van Hoorn. Later kwamen er ziekenhuizen en instellingen bij de klantenkring.
Op maandag was het wasverzendingsdag. Voor dag en dauw werd het wasgoed in het vooronder van beurtschipper Tober geIaden. Die ging daarna Iangs Piet Snel, Evert Struik, Bruin Portengen, Dames Van Huissteden, Kersbergen, Hageman (
Vecht & Dijk), Slokker, Bouwmeester en als 1aatsten de dames Van Schaik op het EiIand.
Gijs StaIenhoef Iiep dan via de Torenweg en de pont van Spruit naar Nigtevecht, stak per rijkspont het Merwedekanaal over en Iiep naar het station van Abcoude, waar hij de trein naar Amsterdam nam. Dan met de tram naar de Amstel waar, Manus de Haas (een Amsterdamse medewerker) intussen al begonnen was met het sorteren van de was naar de wijken 207 - 208 waar ze heengebracht moesten worden. Manus trok met een touw de handkar, terwijl Gijs er achter liep te duwen. Ze gingen brug op, brug af, gracht op, gracht af een paar keer per dag. Heen en weer met schone en vuiIe was. Na het bezorgen ging hij 's avonds op dezelfde manier weer terug. Dus ook vanaf Abcoude lopend naar Nederhorst den Berg, waar hij dan bekaf aankwam en thuis waarschijnlijk geen boeh of bah meer kon zeggen. Later ging hij op de fiets naar Abcoude, samen met de inmiddels aangenomen Barend Baar. Vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog deed de paardekar van EIias van Benschop zijn intrede op maandag. AItijd nog die maandagse bezorgdag."


Gijs Stalenhoef runde uiteindelijk wasserij Welgelegen, samen met zijn vrouw Barbara Hageman, dochter van de oprichter van wasserij Vecht en Dijk, Christianus Hageman. De chauffeur van de paardenkar, Elias van Benschop, komen we ook tegen in het verhaal over Rustoord. Elias was weer getrouwd met Maria Hageman, de jongste zus van Barbara.

Gijs' broer Jacob was geen sterke man, het bezorgen van de was viel hem zwaar en hij was vaak ziek. Uit onderstaande anecdote over Jacob blijkt ook hoe zwaar het bezorgen van de was was. "Jacob ging regelmatig met de hondenwagen naar Weesp. Bij Bon op de Hinderdam was een overhaal waar de kar net op paste. Wanneer er toevallig een kat langskwam, belandde de kar nog wel eens in de onderkant. Wanneer ze thuis kwamen mochten de honden even de Vecht in en daarna het hok in." (Levensloop Oma)
Soms kreeg Jacob - die toch bekend staat als een man met een heel zachtaardig karakter - het waarschijnlijk te kwaad met het gesjouw. In 1903 wordt hij betrapt op het slaan van een hond die zijn hondenkar niet meer kan of wil trekken.


In het
vonnis lees je wat de arrondissement-rechtbank te Amsterdam noteerde over de zaak: "Beklaagde is Jakobus Stalenhoef, vrachtrijder, wonende te Nederhorst den Berg. Oud 36 jaren, geboren 12 augustus 1867 en wonende aldaar, wijk a, no 50; Dat Jacob Stalenhoef in den voormiddag van 20 juni 1903 met eene met twee honden bespannen kar te Nederhorst den Berg over den weg reed, alwaar relatant surveillerende was; dat Stalenhoef, daar het dier niet trekken wilde, toen de honden een oogenblik stilhielden, zonder van de kar te komen, den eene met een stok een tiental harde slagen heeft toegebracht, waarop dat dier vreeselijk gilde; dat Stalenhoef daarop over diens voorschreven handeling door relatant is aangesproken, antwoordde zijn hond goed te hebben afgeranseld." De veroordeling bestaat uit "betaling eene geldboete ten bedrage van tien gulden, en de vernietiging van het stuk van overtuiging, zijnde een stok, als gediend hebbende tot het plegen van het strafbare feit."

Een eigen winkel


Het was duidelijk dat het werk Jaap te veel was. Mogelijk was dit het moment dat het gezin rond 1908 verhuisde naar het z.g. Salmhuis aan de Voorstraat. In 1895 woont het gezin nog aan de Voorstraat Wijk A nummer 50. Daar worden de eerste kinderen geboren. "Dochter Wilhelmina Geertruida Stalenhoef wordt in 1904 geboren op de Overmeerse weg in het huis van Bakker Tinholt in Nederhorst den Berg, Toen zij nog klein was verhuisde het gezin naar de Turf in de Voorstraat. Ze herinnerde zich nog goed hoe zij zich toen vasthield aan de rok van haar moeder, toen ze over de brug liepen naar het nieuwe huis." (Uit: Levensschets van (O)ma, voor haar 80e verjaardag door dochter Toos.)

Achter deze woning ligt het zaaltje van de Volksbond dat verbonden is aan de kerk en de RK arbeidersbeweging. Jaap en Regien houden dit zaaltje draaiend met bijeenkomsten na de kerkdienst, toneelvoorstellingen en andere katholieke sociale bijeenkomsten.


Volgens het artikel van Jan Baar in Werinon 43 was het wonen aan de Voorstraat rond 1906 geen onverdeeld genoegen: "De huizen liepen elk jaar wel een of meerdere keren onder, waardoor veel bewoners regelmatig gedwongen waren de bovenverdieping en zolders van hun woningen te betrekken".


"Op aanraden van vrienden begon Regien, naast het maken van jurken voor gegoede dames, met een lingeriewinkeltje. Ook gaf ze meisjes voor een kwartje in de week naailes en nam ze menig kostganger in huis. Jaap deed nu met de hondenkar bestellingen en bezorgingen voor de winkel tot in Weesp. De kinderen hielpen waar ze konden. In de winkel stond nog een mangel waar was doorheen werd gehaald. Jaap en dochter Marie verkochten manufacturen huis aan huis. Mien bracht met de fiets hoeden tot in Hilversum. Ook deed Mien zelfstandig inkopen voor de winkel in Amsterdam, o.a. bij Weyers, en het schijnt dat zij goed kon onderhandelen. (uit: Levensschets van (o)ma).


Mei 1942: Gouden Huwelijk


Hier zie je twee krantenartikelen en het programmaboekje zoals bewaard door Jaap Hageman, kleinzoon van de jubilarissen Jacob en Regien, en oudste zoon van dochter Mien en Chris Hageman. Dankzij Jaap's kinderen kunnen we het boekje hier laten zien. Het programma beslaat een hele dag, van 9.30 tot ergens aan het begin van de avond. Het is oorlog, maar kennelijk is het in deze tijd nog mogelijk een programma samen te stellen waarbij ook goed gegeten en gedronken kan worden. De muziek wordt verzorgd door de kleinkinderen, ofwel onze ooms en tantes, uiteraard onder leiding van hun vader Chris, dirigent van het koor.


Er lijken enkele hints in het programma te zitten die verwijzen naar de oorlogssituatie. Zo opent kleindochter Ans na de kerkelijke plechtigheden het samenzijn met 'Nos petits Soldats'.


Iets gewaagder is het misschien om tijdens de bezetting door de Duitsers het huldelied voor opa en oma te laten klinken op de wijze van het officiële volkslied van het Koninkrijk der Nederlanden tussen 1832 en 1932.


In ieder geval zal later bij wasserij Vecht en Dijk duidelijk blijken dat de familie geen vriend van het Duitse regime is. (link volgt)



9.30 uur: Plechtige H. Mis, opgedragen door den Zeer Eerw. Pater Rector A. J. Vriens M. M. F. (neef), geassisteerd door den Zeer Eerw, Heer Pastoor J. C. C. Groot en de Wel. Eerw. Heer L. V. J. Wüst. Het Zangkoor zal onder leiding van Directeur C. C. Hageman (schoonzoon) uitvoeren Missa "Sancta Mathildus" van Hub. Cuipers.
 

11.00 uur: Welkomstlied aan het Gouden Paar waarna Koffietafel en Ontbijt.


13.00 uur
: Gelukwensen en wat dies meer zij door Kleinkinderen.


13.30 uur
: Ouderwetse Javathee met iets Goeds. Op de piano ' Nos Petits Soldats' door Ans Hageman en Fluitsolo door Jab Hageman met Vierhandige Begeleiding door Ans en Tonny Hageman.


14.00 uur:
Gelukwensen door Kleinkinderen en andere gegadigden. Pianospel door Ginie Hageman en Gespeeld wordt Rallentado Oper Precosia.


14.30 uur:
De Eerste Borrel met een toepasselijk lied. Rijdans door 10 Kleinkinderen. Greet en Dien de Kruijff zullen voor u voordragen "De Poppendokter".


15.00 uur:
Pianospel door vier handen door Jacob en Ria Stalenhoef gespeeld wordt: Che gelaiden Sonne am Sonntagsmorgen en een mars van Corn. Gurlitt.


15.30 uur
: Denk er zelf om dat je je portie krijgt. Wij kunnen niet overal op letten. J. van Schaik alias Ome Jan de Koster. Nu sigarenleverancier op de bon. Tevens tabaksteler zal voor U voordragen 'Een Schone Rijmelarij'.


16.00 uur:
Revue. Bevattende Taferelen en schetsen uit het leven van het Gouden Bruidspaar. Samengesteld door G. J. Stalenhoef. Ten gehore gebracht door de kleinkinderen. Zorg zelf onderhand voor je keel.


17.00 uur:
Gini en Toos Hageman spelen "Freut euch des Lebens". Tot Slot Toos Hageman Jæagerchor aus der Opera "Der Freischutz". Een ieder wordt verzocht nog een afzakkertje te nemen en dan make wij ons gereed om te tafelen....
 
Gouden Menu!!!!
1. Hors d'oeuvre
2. Tomatensoep
3. Roasbeef met aardappelen en div. groenten
4. Konijn met compote
5. Div. Puddingen
6. Koffie en Gebak


Er zal getracht worden U af te leiden daar er niet voldoende is dus!! een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Tijdens het diner zullen er nog enige debutanten voor U optreden als ook Catr. Steinmetz met haar mooie monologen Het Verkske, De Weddenschap en Het Verloren Vest.
 
Groet en Hulde aan het Gouden Bruidspaar. Wijze: Wien Neerlands Bloed.



De kinderen Stalenhoef

Cornelis Adrianus (Cor), 27 februari 1893 - 1-7-1969. Cor trouwt met Margaretha (Gree) Maria Stam op 30-5-1919 in Loenen. Hij is banketbakker - deed zijn opleiding in Delft - en bestiert met Gree twee succesvolle zaken, een in Amsterdam en een Baarn. Het paar krijgt geen kinderen.


Geertruida Gerarda (Geertje) 1 maart 1896 - 5 augustus 1984. Geertje trouwt op 27 jarige leeftijd met Petrus Johannes Steenmetz, mandenmaker op 25-5-1923 in Nederhorst den Berg. Zij krijgen 5 kinderen; Tiny, Jack, Herman, Cor en Giny.


Gerarda Geertruida (Grada of Gradje) 9 september 1897 - 6 december 1957. Grada trouwt met Wilhelmus Cornelis Huigsloot, Commies der Belastingen op 19-2-1930 in Nederhorst den Berg. Zij is dan 32 jaar. Samen krijgen zij 12 kinderen; Jan, Adrie, Nellie, Joop, Nel, Dien, Jaap, Gien, Truus, Piet, Wim en Cor.


Maria Wilhelmina (Marie) 16 juni 1899 - 19 december 1982. Marie trouwt op 21 jarige leeftijd op 8 april 1921 te Nederhorst den Berg met Nicolaas de Kruijff, timmerman . Zij wonen in Loenen en krijgen 13 kinderen; Jan, Regien, Jaap, Jans, Riek, Marga, Dien, Cor, Truus, Simon, Adrie, Gerda, Nico.


Adrianus Johannes (Arie) 5 maart 1901 - 20 juni 1981. Arie is net als zijn oudere broer Cor banketbakker in Badhoevedorp. Op 27 april 1920 wordt zijn aanvraag voor vrijstelling van militaire dienst voor broederdienst door de militaire raad geweigerd, maar op 12 oktober wordt deze alsnog ingewilligd. Hij trouwt met Gijsbertha Johanna Petronella van Meningen op 24-4-1929 in Weesp en zij krijgen 5 kinderen; Jaap, Ria, Kees, Henk en Ineke.


Johannes Gerardus (Jan) 1 oktober 1902 - 7 juni 1983. Jan begint als schilder en gaat in militaire dienst in 1922. Hij wordt geprofest op 8 september 1928 in de Heer als Broeder Lucas en verblijft 55 jaar in de congregatie van het Heilige Hart van Jezus te Asten. Broeder Lucas is overleden op 7 juni 1983 te Geldrop. Hij schilderde in het klooster als huisschilder maar hij maakte ook potten en bordjes. En hij verzamelde postzegels, zo te zien.


Wilhelmina Geertruida (Mien) 24 september 1904 - 1998. Als kind wordt zij ook Zus genoemd. Op 3 augustus 1927 treedt ze in het huwelijk met Chris Hageman. Zij krijgen 15 kinderen; Ans, Jaap, Gini, Toos, Tonnie, Kees, Truus, Aad, Gerda, Ria, Miep, Cili, Chrisje, Els en Chris.


Als enige van de Stalenhoef-kinderen ging Wilhelmina, later Mien genoemd, bij de zusters van de Voorzienigheid naar school. Ze leerde daar breien met 4 naalden, ze vond het verschrikkelijk en moest het werk vaak weer uithalen. Mien en haar vriendinnetje Annie Wiegmans gingen op 3-jarige leeftijd naar de Kloosterschool gingen, aan de Voorstraat. Zij waren de enige “buiten”-meisjes, de andere kinderen waren jongens van buiten en gestichts-kinderen. Ze herinnert zich de zusters Mauritia, Allegonda en Gusta. Zuster Allegonda leerde de kinderen het kruisteken maken met haar linker hand. Toen zij dat ook deden, mocht dat niet. Hoe durfden ze! Schrijven deden ze nog op een lei, alleen schoonschrift werd in een schrift gedaan. "We kregen, vind ik, voor die tijd goed onderwijs", vertelt Mien later, op 90-jarige leeftijd.. (Werinon 15)


Als ze uit school kwamen, had moeder voor de kinderen babbels of ulevellen klaargelegd. Daaraan kon zij zien wie er thuis was, dan stuurde moeder ze meestal boodschappen doen en dat was altijd ver lopen, vaak tot in de Horstermeer. Dus probeerden de kinderen op hun beurt stiekem achterom hun snoep te halen, zonder gezien te worden.
Uit: Levensschets van (O)ma, geschreven voor haar 80e verjaardag door dochter Toos.


Gerardus Johannes (Gerard) 21 februari 1907 - 4 januari 1948. Gerard trouwt op 5-8-1931 met Wilhelmina Hageman, hij is dan koopman. Mien Hageman is een volle nicht van Chris en Kees Hageman. De ouders van Mien zijn Theodorus Anthonius Casimirus Hageman en Johanna Stikvoort. Gerard en Mien krijgen 8 kinderen; Gien, Theo, Ans, Jaap, Gijsje, Lyda, Willy en Gerda. Het stel neemt de winkel over van zijn ouders aan de Voorstraat.


Gijs  6 maart 1909 - 11 mei 1995. Gijs trouwt met Truus Sleumer. Gijs is in dienst bij een banketbakker aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Gijs en Truus krijgen 6 Kinderen; Greet, Jaap, Ineke, Ruud, Cees en John.